29 Nisan 2011 Cuma

Krem Şantili Poğaça



Tariflerdende anlaşılacağı gibi daha çok yemek ağırlıklı tarif veren ben ,bu aralar hamur işine takmış durumdayım .Bir şekilde misafirlere veya evde bulunsun diye yapıyoruz ve yiyoruz malesef.Eh birde maharetli blogger arkadaşlarımızın yaptığı değişik tarifleri görünce durduramıyorum kendimi:)Son tarifte ilk önce sevgili İzgünümde,sonra Papelamda gördüğüm bu poğaçalar.İzgünde dediğine göre Birselden almış :)

Nerden çıktı kimden çıktı bilmem ama tarif gerçekten güzel.Özellikle fırından çıkar çıkmaz değil ama ılık/soğuk arası yenildiğinde sanki çok daha güzel.Değişik bir poğaça tarifi arayanlar deneyebilir,hem lezzetli hemde hamurundaki margarin/tereyağ dolayısı ile hamuru çok çabuk toparlanan bir poğaça ....Tarif yayınlama sırasında arşivimdeki krem şantili kurabiyenin önüne geçtiğinide belirtmeden geçemedim :)


Krem Şantili Poğaça

1 poşet toz krem şanti (1 paketteki 2 poşetten biri toz olarak kullanılacak)
250 gram yumuşak tereyağ(veya margarin)
1 paket dr oetker instant maya(tarifte 1 yemek kaşığı kuru maya yazıyordu)
1 su bardağı süt
2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un(kontrollü ekleyin)

İç Malzemesi;
1 kase rendelenmiş ezine peyniri(beyazpeynir)
maydanoz,dereotu vs..






Yoğurma kabımıza bütün hamur malzemelerini koyup ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Üzerine strech film çekip yaklaşık yarım saat mayalanmasını bekliyoruz(benim vaktim yoktu bekletmedim)

Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 5 dakika daha mayalanması için bekletiyoruz.Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açıyoruz ve ortasına peynir koyup poğaça şekli veriyoruz.Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.



Afiyet Olsun..





Not:Tuz yerine 2 yemek kaşığı kadar şeker koyarak tatlı bir poğaça yapabilir ve arasına nutella veya marmelat sürüp fırından çıkar çıkmaz üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.Böylece tatlı alman pastası kıvamında poğaçalarınız olacaktır.




Devamını oku ...

28 Nisan 2011 Perşembe

Pazılı Gül Böreği

Pazılı gül böreği 'de geçen hafta gelen misafirlerime hazırladığım menüye dahildi.Devam yazılarımda masada olupta sitede tarifi olmayanları eklemeye devam edeceğim.


Pazı böreklerini ıspanaklı böreklere tercih etmemin en büyük nedeni pazının ayıklama ve yıkama aşamasının ıspanak kadar fazla zaman almaması ve lezzetininde daha güzel olması.Çocukluk dönemimdeki gün sofralarının vazgeçilmezi olan bu böreği daha önce denemediyseniz buyrun tarife ....




Pazılı Gül Böreği(20-30 adet)


5 adet yufka


İç Harcı;
3 demet pazı,2 orta boy kurusoğan,3 yemek kaşığı sıvıyağ,4-5 çorba kaşığı peynir ,karabiber,tuz



Sos İçin;

yarım su bardağı sıvıyağ,5 yemek kaşığı yoğurt,4 yemek kaşığı süt,2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak),1 yemek kaşığı sıvıyağ,çörekotu




Pazıların saplarını kesip iyice yıkıyoruz.Büyük bir tencerede su kaynatıp pazı yapraklarını 3-4 dakika bu suyun içinde haşlayıp suyunu süzüp kenara alıyoruz.Tavaya sıvıyağ ve küp doğranmış soğanı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.Haşlanmış pazı yapraklarını minik minik doğrayıp soğanla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Pazılarda kavrulduğunda karabiber,peynir ve biraz tuz ilave edip altını kapatıyoruz.

Yufkaları tezgahımıza üst üste koyup önce enlemesine sonra boylamasına keserek 4'e bölüyoruz.(Benim yufkalarım el açması ve büyük yufkalar olduğu için ben her bir yufkayı 6'ya böldüm,sizde yufkanın büyüklüğüne göre 4 yada 6 ya bölebilirsiniz)Sos için sıvıyağ,yoğurt,süt ve yumurtaları bir kasede iyice çırpıyoruz.

Kestiğimiz üçgen şeklindeki yufkanın heryerine mümkünse yumuşak silikon bir yumurta fırçası ile sosumuzu sürüyoruz.Geniş olan kısma uzunlamasına pazılı harcımızı koyup kenarlarını içine kıvırıyoruz ve yufkayı sigara böreği gibi yuvarlıyoruz.İnce uzun böreğimizi kendi etrafında içe döndürerek gül şekli veriyoruz.Her bir yufka için bu işlemi yapıp yufkalar bittiğinde sos kabımıza sos kalsın yada kalmasın aynı kaseye bir yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip iyice çırpıyoruz ve her bir gül böreğinin üzerine sürüyoruz.

180 dereceli ön ısılı fırında böreklerimizi üzeri kızarana kadar pişirip servis zamanına kadar fırının içinde bekletmenizi tavsiye ederim.






Not:Fırının içinde beklettiğiniz böreklerin üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatırsanız börekleriniz yumuşak,üzerine hiç bir şey kapatmadan bekletirseniz dışı sert içi yumuşak börekleriniz olacaktır.





Devamını oku ...

26 Nisan 2011 Salı

Çilekli Pasta


Siteyi az çok inceleyenler pasta yapmayı pek sevmediğimi hemen fark edebilirler sanırım.Ancak çilek ve yaz meyveleri geldiğinde içimdeki pasta yapma aşkı kabarıyor desem yeridir.Geçen hafta gelen misafirlerim için hazırladığım sofrada bulunan bu çilekli pasta son derece hafif ve lezzetli...Çilek zamanı geçmeden bol bol tüketmek gerek,buda en lezzetli tüketim şekilllerinden emin olun:)



Pandispanya İçin;

1 adet hazır pastaban(vanilyalı)
veya ;
4 yumurta(oda sıcaklığında)
4 türk kahvesi fincanı şeker
4 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı nişasta
6 yemek kaşığı kaynar su
1 paket vanilya

Ara Kat İçin;
2 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı sıvı krema veya 1 çorba kaşığı tereyağ
1 büyük yada 2 orta boy muz
1 tatlı kaşığı limon suyu

Keki Islatmak İçin;

yarım su bardağı süt
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
10-12 adet çilek

Üzeri İçin;

yarım su bardağı süt
1 poşet toz krem şanti
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı krema
400 gram çilek

Tart Jölesi İçin;
yarım çay bardağı soğuk su
1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu









Öncelikle pandispanya için yumurta aklarını ve sarılarını ayırın ve yumurta beyazlarını mikserle iyice çırpın. Şekerin yarısınıda ilave ederek iyice beyazlaşıp krem şanti kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.

Yumurta sarılarınıda şekerle birlikte şeker eriyip yumurta sarılarının rengi iyice açılana kadar çırpın.Bir yandan çırparken diğer yandan sıcak suyu ekleyip çırpmaya devam edin.




Yumurta sarılarını tahta bir kaşık yardımı ile çok karıştırmadan yumurta beyazlarına ekliyin.Elekten geçirdiğiniz kuru malzemeleride yumurta aklarının içine tahta kaşık ile çok karıştırmadan yedirin.

20 santimlik çember kalıbın altını hafifçe yağlayıp yanlarına biraz un serpiştirin.Hamuru kalıbın içine boşaltıp önceden ısıtılmış 170-175 dereceli fırında ilk 30 dakika kapağını hiç açmadan yaklaşık 40 dakika pişirin.

Not:Pandispanyayı bir gün önceden yapmanızı ve temiz bir mutfak bezinde muhafaza etmenizi tavsiye ederim.



Ara kat için süt,un,nişasta ve yumurta sarısını iyice çırparak kısık ateşte pişirin.Koyulaşmaya başladığında şeker,vanilya,kremayıda(veya tereyağ) ekleyip altını kapatın ve kabuk tutmaması için arada karıştırarak ılınmaya bırakın.

Üst kreması için krem şanti ve sütü çırpma kabına alıp koyulaşana kadar iyice çırpın.En son kremayıda ekleyip koyu kıvamlı bir krema elde edin ve kullanana kadar buzdolabında muhafaza kaldırın.

Diğer yandan keki ıslatmak için süt,pudra şekeri ve çileklerimizi blenderden geçirip çilekli süt elde edin.(isterseniz ıslatmaya bilirsiniz ama bence lezzet veriyor)

Pişen pandispanyayı ip veya tırtıksız uzun bir bıçak yardımı ile 2 ye ayırın.Alt katını çilekli sütün yarısı ile ıslatıp kremayı düzgünce yayın.Muzu ince ince dilimleyip bir tatlı kaşığı limon suyu ile harmanlayalın ve pasta kremamısın üzerine döşeyin.Pandispanyanın üst katınıda kapatıp kalan çilekli süt ile ıslatalın.

Krem şantili kremayı dolaptan çıkarıp pastamıyı bu krema ile iyice sıvayın.(1,5 yemek kaşığı kadar krema ayıralım)Çilekleri büyüklüklerine göre boyuna 2 veya üçe keserek kesilmiş tarafı yukarı bakacak şekilde pastamızın üzerine yerleştirin.




Krem şantiden kalan 1 yemek kaşığı kadar kremayı krema torbasına koyup pastanın kenarlarına şekil verin.

Tart jölesi için su,nişasta şeker ve limon suyunu kızık ateşte pişirip ılınınca yumuşak bir fırça yardımı ile çileklerin üzerine gezdirin.Pastamıyı en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servise sunalım...

Afiyet Olsun...

Not:Yazması yapmasından daha uzun oldu benim için:)Arasına muz yerine çilek koyarakta yapabilirsiniz .Çilekli süt ve tart jölesini hazırda kullanabilirsiniz.
Devamını oku ...

22 Nisan 2011 Cuma

Kremalı Sebzeli Makarna


Markette görüp çocuk gibi sevinerek aldığım sultani bezelye(bezelye yaprağı)ile aslında mısır ununa bulayıp kızartmasını yapacaktım.Ancak evde zeytinyağlı barbunyadan başka yemek olmadığını düşünerek makarnayla birleştirmeye karar verdim.Zaten kremalı makarnaları çok seven ben için eşi bulunmaz bir makarna oldu bu diyebilirim.







Kremalı Sebzeli Makarna




1 paket burgu makarna(renkli olanları tercih ettim 250 gr)

yarım kilo sultani bezelye(bezelye yaprağı)

2 yemek kaşığı bezelye

2 yemek kaşığı tatlı mısır

100 ml süt kreması

2 yemek kaşığı ricotta peyniri veya labne peyniri

1 büyük diş sarmısak

2 yemek kaşığı sıvıyağ

tuz,karabiber


Öncelikle makarnayı kaynamış ve içine 1 tatlı kaşığı tuz atılmış suyun içine haşlanmaya bırakalım.diğer taraftan sultani bezelyeleri temizleyip ikiye bölelim ve kaynar suda 5 dakika kadar haşlayalım.Bezelye ve mısırıda 3-4 dakika kadar kaynar suda haşlayıp kenara alalım.(ben iglo kullandım)2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirdiğimiz tavamıza sultani bezelyeleri alıp yağ ile beraber iyice soteleyelim.Daha sonra içine bezelye,mısır,rendelenmiş sarmısak ve tuz ilave edip bir sürede hep beraber soteleyelim.Altını kapatmaya yakın krema ve peyniri ekleyip biberini ayarlayıp bir iki fokurdayınca kapatalım.


Süzdüğümüz makarnaları soğuk sudan geçirmeden karıştırma kabımıza alıp sebzeli kremalı karışım ile iyice harmanlayıp bekletmeden servise sunalım.



Afiyet Olsun...



Not:Sultani bezelye çok kısa süreli bir sebze olduğu için denemek isterseniz hızlı davranmanızı tavsiye ederim.



Devamını oku ...

20 Nisan 2011 Çarşamba

Mantarlı Kaşarlı Omlet

Hiç kahvaltı edemeyenlerin aksine benim için kahvaltının önemi büyük.Kahvaltımdada ilk şartım beyaz peynirimin güzel olması.Öyle kireç gibi açık büfelerde vs.verilen peynir asla bana göre değildir.İkinci şartım ise yumurta:)


İster yağda ,ister haşlanmış sade yada bol malzemeli ama illaki yumurta olacak...Bu omlet şeklide en sevdiklerimden biri.Bana kalsa içini çok daha çeşitli yaparım ama aile daha sade şeyleri sevince mantar ve kaşarla sınırlamak zorunda kalıyorum çoğu zaman..yada jambon kaşar yada dereotlu taze soğanlı ıspanaklı:)vs..Ben bu yumurtayı genellikle krep tavasında yapıyorum ama siz tabak kullanarak çevirenlerdenseniz normal tavada kullanabilirsiniz.

Mantarlı Kaşarlı Omlet

3 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
7-8 adet mantar
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz,karabiber






Mantarlarımızı bol limonlu suda 5-6 dakika haşlıyoruz.Haşlanan mantarların saplarını koparıp ince ince dilimliyoruz.Yumurtalarımızı bir kaseye kırıp tuz ile iyice çırpalım.Tavaya yağı koyup yağ iyice ısınınca yumurtamızı dökelim ve ilk dakika hiç dokunmadan kısık ateşte pişmesini bekleyelim.Daha sonra slikon bir spatula ile kenarlardan kaldırıp yapışmıyorsa tavayı salllaya sallaya omleti pişirelim ve çevrilecek kıvama geldiğinde omleti ters düz edelim.Pişmiş olan yüze dilimlenmiş mantar,kaşar tuz ve karabiver ileve edip ikiye katladığımız omleti servis tabağına alıp sıcak sıcak sevis yapalım..


Afiyet Olsun...


Not:Bu tür omletlerde kullandığınız yumurta ile tavanın arasındaki uyuma çok dikkat etmelisiniz.Örneğin 5-6 yumurtadan yapıyorsanız en büyün boy tavayı,2 yumurtadan yapıyorsanız en küçük sahan diye adlandırılan tavanızı kullanmanızı öneririm.





Devamını oku ...

15 Nisan 2011 Cuma

Buğdaylı Ispanak Çorbası

Umarımki son günlerini yaşadığımız soğuk havalarda yapmanızı kesinlikle tavsiye edebileceğim bir çorba.Daha evvel bloğumda paylaştığım terbiyeli ıspanak çorbasının biraz daha geliştirilmiş ve lezzetlendirilmiş hali.Maggi için çorbalar kategorisine gönderdiğim bu tarifi denerseniz ana yemek olarak hafif bir şeyler seçmenizi öneririm çünkü çok doyurucu :)
Buğdaylı Ispanak Çorbası

1 su bardağı aşurelik buğday 300 gram ıspanak 1 adet kalçalı tavuk budu 2 adet taze sarımsak 1 adet kırmızıbiber 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı beyaz biber 1 çay kaşığı tuz 1 dal ince kıyılmış taze biberiye ½ çay kaşığı muskat rendesi


Terbiyesi için; 1 yumurta sarısı 3 dolu yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı un Yarım limon suyu 2 çorba kaşığı soğuk su

Üzeri için ; 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı domates salçası


Aşurelik buğdayı yumuşaması için 1 gece önce 3 su bardağı su ile ıslatın. Ertesi gün süzüp iyice yıkayın ve orta büyüklükte bir tencereye alıp üzerini bir karış geçecek kadar su koyun. Orta ısılı ateşte arada bir karıştırarak yumuşayana kadar pişirip süzün, ancak suyunu dökmeyin. Tavuk budunu 5 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan tavuğu suyun içinden alarak iri parçalar halinde didikleyin.

Ispanağı iyice yıkayıp ince ince doğrayın. Tencereye zeytinyağı, küp doğranmış kırmızıbiber ve halka doğranmış taze sarımsakları alıp biraz kavurun. Didiklenmiş tavuk ve ıspanakları da koyarak biraz soteleyin.4 su bardağı tavuksuyu, 1 su bardağı haşlanmış buğday suyu ve buğdayı ekleyip çorbayı orta ateşte yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakın.


Terbiye için geniş bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu, un ve 2 çorba kaşığı soğuk suyu iyice çırpın. Yoğurdun kesilmemesi için kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe alarak terbiyeye ekleyin. Karışımı azar azar ve sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kaynayınca baharatlarını da ekleyip altını kapatın. Çorbanın kesilmemesi için altını kapattıktan sonra en son tuzunu ilave edin.

Tereyağını sos tenceresine koyup eritin. Kırmızıbiber ve salçayı ekleyip kısık ateşte biraz kavurun. Kâselere konan çorbanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar koyup bekletmeden servis yapın.


Afiyet Olsun...
Devamını oku ...

13 Nisan 2011 Çarşamba

Sebzeli Çorbalı Tavuk




Dondurucumda kalan son enginarları değerlendirmek için yaptığım bu yemek gerçekten hem çok nefis hemde alışılagelmişin dışında bir yemek oldu.


Bu arada sevgili Yasemin sayesinde katıldığım maggi yarışmasında bana gönderilen hediye sepetindeki kremalı sebze çorbası ile yaptım bu yemeği.Daha evvel knorr varken maggiye yan gözle bile bakmayan ben sepetten ürünlerini kullandıkça maggiye çok ısınıyorum diyebilirim.Özellikle yöresel çorbaları ve domatesli yemek harcı mutlaka denenmesi gereken ürünler.Açıkçası benim beğenmediğim bir çorbası çıkmadı şimdiye kadar ki ben knorr'un tutmaç çorbası hariç hazır çorbaların hiç birini beğenmem.Bu arada bu satırlarım yanlış anlaşılmasın bu firmanın reklamını yapmak gibi bir derdim yada çıkarım yok :)

***Bu arada yanlış anlama olmasın kırk yılda bir hazır çorba tüketiyoruz evde.Ancak denemem için gönderilen ürünleri firmaya ve kendime olan saygım dolayısı ile denemek zorundayım...




Sebzeli Çorbalı Tavuk


2 adet kalçalı tavuk budu

3 adet enginar

2 adet orta boy patates

10 adet mantar

1 adet havuç

1 peket kremalı sebze çorbası

1,5 su bardağı süt

100 gram taze kaşar peyniri

yarımşar çay kaşığı tuz ve karabiber

Öncelikte ön hazırlık olarak tavuk butlarını 2 su bardağı su ile haşlayalım.Ayrı bir yerde patatesleri büyük küpler halinde havuçları küçük küpler halinde doğrayıp 2 su bardağı su ile haşlayalım.Enginarları ve mantarları bol limonlu suda haşlayalım.

Kremalı sebze çorbamızı 1,5 su bardağı soğuk süt ve yarım su bardağı haşlanmış tavuk suyu ile koyu beşamel sos gibi olana kadar pişirelim.Fırın kabımıza tavukları büyük büyük didikleyip koyalım.Üzerine küp doğranmış sebzeleri ilave edelim.Tuz ve karabiberi ekleyip hepsini iyice harmanlayalım.Karışımın üzerine pişen çorbayı ve rendelenmiş kaşar peynirini serpip 200 derece ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.


*Sevmiyorsanız enginar ve mantar koymak zorunda değilsiniz.O zaman patates havuç mikltarını arrtırabilir yada sevdiğiniz sebzeleri ekleyebilirsiniz.Garnitür yada yeşil kabak vs....

Afiyet Olsun....
Devamını oku ...

11 Nisan 2011 Pazartesi

Dereotlu Galeta(Poğaça)

Çok beğenerek yaptığım dereotlu poğaçalarım varya,sevgili İzgünde geçen gün yapmış ve çookkk beğenmişti hani:) Bu hafta sonu aklıma düştüler yine hem zeytin ezmeli- dereotlu poğaçalarımdan yaptım,hemde hamurun yarısına galeta formu verip pişirdim. Krem peynire batıra batıra yedim.Çok tehlikeli tarifler bunlar biliyorum ama durduramıyorum kendimi:)


Dereotlu poğaçaları yapacak olanlara tavsiyem bir kaç tanesini bu şekilde denesinler:)Ben size tık tık yaptırmamak için tarifi kopyliyim :)
DEREOTLU POĞAÇA &GALETA
Hamuru İçin; 2 yumurta(1 sarısı dışına ayrılacak) 125 gram margarin(oda ısısında) 1 çay bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı sirke yarım çay bardağı süt yarım demet maydanoz 1 demet dereotu 1 ttalı kaşığı tuz 1 çay kaşığı şeker 1 paket kabartma tozu+1 çay kaşığı instant maya 4 su bardağı un 1 çay kaşığı mahlep (isteğe göre)

İç Malzemesi 1 kase ezilmiş ezine peyniri Üzerine; yumurta sarısı çörekotu,susam vs....


.

Yoğurma kabımıza dereotu ve maydanoz hariç bütün hamur malzemelerimizi koyup orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğuralım.(Dikkat unu lütfen kontrollü ekleyelim)

En son incecik kıydığımız dereotu ve maydanozlarımızı ilave edip hamurumuzu 5 dakika dinlenmeye bırakalım. Bu aşamadan sonra ister elimizle ince uzun galete formu verelim yada hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp içine elimizle açalım ve arasına peynir /zeytin ezmesi vs.koyup poğaça şekli verelim. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp çörek otu veya susam serpip 175 dereceli ön ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Devamını oku ...

7 Nisan 2011 Perşembe

Bol Çikolatalı Kek (Vişne ve Böğürtlenli)

Mutluluk kaynağı tatlılardan biri daha...Ben keklerin kakaolusuna -çikolatalısına her zaman bayılırdım ama nerden bilirdim etrafımdaki sade kek severlerin aslında bol bol çikolatalı bir kek yemek istediklerini :)

Geçtiğimiz hafta akşam üstü saatlerinde facede Tijenin resimlerini koyduğu çikolatalı keke bayılmıştım ama tarifini göremeden işten çıkmak zorunda kaldım.Eve gidince aklıma düştü bilgisayarıda açmaya üşenince tahmini ne bulduysam kattım.Favori çikolatalı kekim oldu kendileri havalar biraz ısınsın yanında 1 top kaymaklı dondurma ve vişne sosla nasıl yerim ben seni dicem ama kilolarım siz duymayın olurmu :)

Bol Çikolatalı Kek(Vişneli-Böğürtlenli)

Malzemeler

3 yumurta(iri boy) 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı pudra şekeri 300 gram bitter çikolata(elit kullandım) 50 gram erimiş tereyağ+1 çay bardağı sıvıyağ 1 paket dark kakao(25 gram) 1 paket vanilya 2 yemek kaşığı süt kreması(yada 1 dolu yemek kaşığı koyu yoğurt) bir fiske tuz-1 çay kaşığı kabartma tozu(koymayabilirsiniz) 1 su bardağı vişne ve böğürtlen 1 su bardağı un


Yapılışı Öncelikle yumurta ve pudra şekerimizi bembeyaz olana kadar çırpıyoruz.Çikolatayı rondoya alıp çok un haline getirmeden pirinç tanesi büyüklüğünde olana kadar küçültüyoruz.


Yumurtalı karışıma yağ,krema,tuz,çikolata,kakao ve vanilyayı ekleyip iyice çırpıyoruz.Unuda ilave edip biraz daha karıştırıyoruz ve hamurumuzu yağladığımız kare borcama döküyoruz.Böğürtlen ve vişnelerimizin üzerine 1 tatlı kaşığı kadar un eleyip hamurun üzerine gelişigüzel yerleştiriyoruz. 175 dereceli önceden ısınmış fırında çok kurutmadan yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz. Afiyet Olsun....


Not:Lütfen kekinizi içi pişmedi diye çok kurutmayın ve her zaman yaptığımız kürdan testini bu sefer yapmayıp bol çikolatanın keyfine bakın...

Devamını oku ...

4 Nisan 2011 Pazartesi

Bal Barbekü Soslu Çıtır Mantarlı Tavuk

Aslında ismini verirken epey zorlandım çünkü içinde yok yok bu tavuğun.Pratikmi pratik ve bu tarz lezzetlere bayılan ailemiz için oldukça güzel bir yemek oldu. Vaktiniz varsa yada hemen tüketmeyecekseniz 2-3 saat önceden marineye yatırsanız yeterli.Ben mecburen bir gece o şekilde bekletiyorum ve işten gelince hemen atıyorum tavaya..
Bal Barbekü Soslu Çıtır Mantarlı Tavuk


Marine İçin;

Yarım kilo kuşbaşı doğranmış tavuk eti(kalça tercih ederseniz daha güzel olur ama göğüste olur)

1 çay bardağı süt

2 yemek kaşığı soya sosu

1 çorba kaşığı barbekü sosu

2 diş sarmısak

1 yemek kaşığı bal

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı köri

yarım çay kaşığı karabiber


Pişirmek İçin;

3 yemek kaşığı sıvıyağ

2 yemek kaşığı galete unu

10 adet haşlanmış dilimlenmiş mantar

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

yarım çay kaşığı tuz


Tavuk etlerimizi bir gece önceden marina malzemeleri ile karıştırıp üzerini sıkıca örtelim ve buzdolabında 1 gece bekletelim.(en az 2-3 saat)


Ertesi gün tavamıza 3 yemek kaşığı sıvıyağı alıp, marine malzemesini süzdüğümüz tavuklarımızı içine atalım ve arada karıştırarak 4-5 dakika pişirelim.Dilimlenmiş mantarlarıda ilave edip 4-5 dakika daha pişirmeye devam edelim.Galete unu,kekik ,kırmızı biber ve tuzu ilave edip galete uınu çıtırlaşınca altını kapatıp bekletmeden servis yapalım.


Afiyet Olsun...
Not:Ben annemden öğrendiğim yöntem ile 2 paket kadar mantar alıp bol limonlu suda haşlıyorum.Daha sonra suyuyla beraber kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyorum ve soğuyana kadar,daha sonra buzdolabında saklıyorum.Hem elimin altında oluyor hemde hazır konserveden çok daha sağlıklı...

Devamını oku ...

1 Nisan 2011 Cuma

Enginar Salatası (Nar Ekşili-Hardallı)


Enginarı şimdiye kadar hep zeytinyağlı şekli ile yapmış ve yemiş biri olarak neler kaçırdığımı şimdi şimdi anlıyorum.Mevsiminde alıp suyuyla beraber dondurucuya koyduğum enginarlarım aklma gelince geçen akşam bu sefer başka bir şey olsun diyerek salata yapmaya karar verdim.Özet geçecek olursam ben mayonez-hardal soslusuna eşim nar ekşili-zeytinyağlısına bayıldı.Siz de damak zevkinize göre azar azar yaparak enginara bir şans verin sofranızda.


Zeytinyağlı Enginar Salatası

3 adet enginar

1 adet minik patates

1 adet havuç

1 çay bardağı bezelye

yarım çay bardağı mısır

2 diş sarımsak

1,5 yemek kaşığı nar ekşisi

3 yemek kaşığı zeytinyağı

tuz 3 adet enginarı 2 su bardağı tuzlu ve limonlu suda 6-7 dakika haşlayıp soğutun.Patates ve havuçları minik küpler halinde doğrayın bezelyeyide karıştırarak 1 su bardağı su ile haşlayın. Bir kasede ezilmiş sarmısak,zeytinyağı,nar ekşisi ve tuzu iyice çırpın.Enginarları 1 enginarı 12 ye bölüp haşlanmış garnitür ve sos ile karıştırın.En üste mısır serpip servis yapın.


Afiyet Olsun..


Not:konserve garnitür kullanıyorsanız bu salatayı yapmak 8 dakikanızı alacaktır.



Hardallı-Mayonezli Enginar Salatası


3 adet enginar

1 kase haşlanmış ve küçük küp doğranmış havuç ve patates+bezelye

2 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı hardal

2 diş ezilmiş sarmısak

1 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt

yarım çay kaşığı tuz,bi kaç dal dereotu


Enginarları 2 su bardağı tuzlu ve limonlu suda 7-8 dakika haşlayalım.Bir kasede mayonez,hardal,sarmısak,tuz ve yoğurdu iyice çırpalım.


Enginarları küçük küpler halinde doğrayalım.Haşlanmış sebzeleride enginarlara ekleyelim.En son hardalı sos ve ince kıyılmış dereotunu ilave edip iyice harmanlayıp servis tabağına alalım.


Afiyet Olsun...

Devamını oku ...