30 Eylül 2011 Cuma

Tereyağlı Mısır Unlu Poğaça



Sabah pastanede geçen diyalog ve sonrasında gelişenler ........
BA-kociş:bana 3 dereotlu kaşarlı poğaça
ADA-ben:Bana da 1 tahinli ,1 kaşarlı…bi dakika o arkadakiler ne
X:mısırunlu poğaça
ADA:iyi sen ondanda ver bir tane
************
Öğlene doğru telefonda
BA:Hafta sonu gitmesek olmazmı?
ADA:Hııı olmaz sonra konuşuruz onu da bu sabah aldığım mısır unlu poğaça süperdi
BA:Ne alaka
ADA:Keşke 2 tane alsaydım adama sorsam tarifini verir mi acaba?
BA: Neden versin adam bundan para kazanıyor!
ADA:Hıhhh vermesin yaparım ben onu
BA: iyi yaparsın neyse görüşürüz

Akşam Eve Gelir Gelmez....
ADA:Saat Kaç?
BA:22:15
ADA:İyi ben bir mısır unlu poğaça yapıp geliyim
BA:Bu saatte
ADA:Aman 15 dakikada olur yoksa gece uyuyamam
45 dakika sonra
ADA:Yermisin off süper olmuş
BA:Yok yemem bu saatte
ADA:Yaaa ama gerçekten çok güzel bir ye fikrini söyle sonra sabaha belki aynı kalmaz bloğa yazıcam
BA:Valla yiyemem
ADA:Ben anlamam yumuşar falan yahu bi ısırık al
BA:hımmm güzel güzel yani değişik
ADA:Yahu değişikmi güzelmi?
BA:İkiside banada 2-3 tane getirmisin
ADA:3 müüüüüü!!!!Hahahaaa bu saatte :)


Yapınız afiyetle yiyiniz efendim,herkese güzel hafta sonları :)





Tereyağlı Mısır Unlu Poğaça


150 gram oda ısısında tereyağı


1 çay bardağı sıvıyağ


2 yumurta(1 sarısı üzeri için ayrılacak)


3 yemek kaşığı yoğurt


2 su bardağı mısır unu


1,5 su bardağı sade kek un(veya normal un)


2 çay kaşığı tuz


1 çay kaşığı kabartma tozu(normal un kullanacaksanız 1 paket)


İç Malzeme


1 kase rendelenmiş izmir tulumu


Üzeri İçin


1 yemek kaşığı mısır unu


*Yumurta büyüklüğü,çay bardağı büyüklüğü gibi nedenler ile hamur una ihtiyaç duyarsa üzerini mısır unu tamamlayın.





Hamur malzemelerinin hepsini bir kaba alıp iyice yoğuralım.Mandalinadan biraz küçük parçalar koparıp ortasına tulum peyniri koyalım ve istediğimiz şekilde kapatalım.




Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüp mısır unu serpiştirelim.180 derece ön ısılı fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim.




Afiyet Olsun.






Not:Mayalı olmadığı için 3-4 gün lezzetini koruyor ve sert olmuyor.

Devamını oku ...

28 Eylül 2011 Çarşamba

Çikolatalı Sufle

Çikolatalı Sufle
Sufle çoğumuz gibi benimde en sevdiğim tatlı.Ne baklava ne pasta her zaman ilk tercihim sufleden yana olmuştur.Evde değişik sufle denemelerim oldu ama son bir kaç aydır bu tarifi yapıyorum.Sonuçtan ben gayet memnunum denemenizi tavsiye ederim ....




Çikolatalı Sufle (2-3 kişilik)

150 gram bitter çikolata (mutlaka bitter olsun çünkü sufledeki açık renk görüntüye tahammülüm yok:)

2 yemek kaşığı tereyağı


1 yemek kaşığı toz şeker


2 adet yumurta


1 yemek kaşığı un



üzeri için;



krema ve pudra şekeri




Öncelikle büyük bir tencereye su koyup kaynatalım ve içerisine çikolata ile tereyağ koyduğumuz sos tenceremizi su kaynayan tencerenin ortasına koyalım(dikkat içine su kaçmamalı)Çikolata ve tereyağ eriyip pürüzsüz ve akışkan bir kıvam alana kadar arada karıştırıp altını kapatıp ılınmaya bırakalım.



Cam bir kaseye yumurta aklarını koyup mikser ile kar halini alıncaya kadar çırpalım.Yumurta akları krem şanti haline geldiğinde 1 yemek kaşığı toz şekeride ekleyip biraz daha çırpalım.



llınan çikolataya 2 yumurta sarısı ekleyip hızlıca karıştıralım.Çikolata ılık-soğuk ısıya geldiğinde içine 1 yemek kaşığı un ekleyip iyice karıştıralım ve çikolatayı tahta bir kaşık ile cam kasedeki yumurta aklarına karıştıralım.



Sufle kaplarımızı silikon yumurta fırçası yardımı ile iyice yağlayıp hamuru sufle kaplarına paylaştıralım.180 derece ön ısılı fırında 9-10 dakika pişirip sıcakken üzerine pudra şekeri koyup yanında süt kreması ile servis yapalım.(kremayı yerken kaşıkla üzerine döküp yiyebilirsiniz hem sufleyi soğutur hemde çok tatlı gelirse tadını bastırır)



Afiyet Olsun...



Dışardan bakıldığında kek kıvamında.....







İçini açtığımızda sıcak -akışkan karşı konulmaz lezzeti ile suflemiz hazır....




Not:Ben sufleyi sufle kabında servis ediyorum ancak içini daha rahat görebilmeniz için birini tabağa ters çevirdim(bence çok gereksiz,sufle kabında yenmeli:)))



Sizde eğer sufleyi tabağa ters çevirecekseniz ilk aşamada sufle kaplarınızı tereyağ ile iyice yağlayın ve çevresine toz şeker serpiştirip buzdolabında bekletin.







Ayrıca fotoğraftaki sufleyi ben philips airfryer de pişirdim.12 dakikaya kurduğum 180 derecedeki airfryer'in süresi 10 dakika düştüğünde sufleleri içine yerleştirdim.




Bu sufle altı ve üstü kıtır kek ortası akışkan ama asla yumurta kokmayan bir sufle...Ayrıca itiraf etmem gerekirse vakit darlığında yumurta aklarını ayrı çırpma işini es geçerek bütün yumurtaya 1 yemek kaşığı şeker ekleyip iyice çırpıp un ilave ediyorum.En son tereyağ ile erimiş benmari usulü çikolatayı ekleyip sufle kaplarına öyle paylaştırıyorum.....


Hepinize sufle yapmak istiyorummmmmmmmmmmmm :)))

Devamını oku ...

26 Eylül 2011 Pazartesi

Philips Airfryer/Airfryer'de Saç Kavurma ve Sucuk Izgara

Şimdi bunun adı saç kavurmamı oluyor e hani saç hani ızgara :)) Efendim artık benim saçımda ,ızgaramda ,fritözüm - fırınımda hepsi airfryer:)İtiraf etmem gerekirse daha evvel tanıtımına katıldığım Philips Airfryer benim için illa mutfağımda olması gereken bir alet fikrine kapılmama sebep olmadı.Nedeni tanıtım niyeti ile önümüzde birer paket donmuş patates ve misket köfte pişirilmiş ve tadımı istenmişti.Güzelmiydi evet yağsız olması çok ilgi çekici idi ama neden bu kadar parayı donmuş ürünleri pişiren bir ürün için veriyimki hemde mutfağımdaki küçük ev aletlerinin çoğunu tezgahımdan kaldırmışken fikri ile günü kapadım...!!!




Ancak ramazan ayında katıldığım airfryer osmanlı yemekleri etkinliğinde neler yapıldığını gördükten hatta uyguladıktan sonra fikrim yavaş yavaş değişmişti. Ertesi günlerde internette fiyat araştırmalarına başladım ve kredi kartımın kesilme tarihini beklerken gelen kargo ile çok şaşırdım, artık bir Airfryerim vardı:)

O zamanlar hala olmazsa olmaz bir alet olarak görmediğim içinse( şirkette kızarttığımız deneme patates hariç )ilk 3 gün kutusundan bile çıkarmadım(bu kadar açık olmasamıydım:))) Üç gün sonunda ilk deneme tabiki patates kızartması ile oldu....ardından köfte ama ev yapımı:)köfteye hiç yağ ilave etmediğim halde alt hazneye akan yağları görmek beni çok keyiflendirdi..Sonrası günde paçanga böreği ve çikolatalı sufle denemelerim oldu.Sonra tavuk baget,saç kavurma üçüncü tekrar sufle şeklinde gelişti aramızdaki ilişki:)Ve ben fark ettimki 1 haftadır tencerede yemek pişirmedim!Rondo ve çay makinası hariç bütün aletleri yukarı raflara gönderen ben mutfağımın baş köşesine yerleştirdim onu:)(bknz aşağıdaki fotolar:))

Kısacası evinize girdiğinde kesinlikle köşelere atmayacağınız parasını sonuna kadar hak eden bir ürün bence Philips Airfryer ...onunla yapmayı planladığım neler var neler :)Onunla bu derece yakınlaşmamı sağlayan sevgili Onur Atahan ve bizimle harika ilgilenen Philips çalışanlarına sonsuz teşekkürler....Her blog ve internet sitesinde gördüğünüz klasik Airfryer tanıtımı ve bilgi için tık tık tık



Fotoğraflamayı hiç düşünmediğim bir kahvaltı sofrası.....Lezzetiyle mmmmm dedirten sucuk ızgara.....




Sucukları iri halkalar halinde doğrayıp halkaları ortadan ikiye bölün ve şişe dizin.Airfryer 'i 180 derecede 7 dakikaya ayarlayın 5. dakikada sucukları içerisine yerleştirin siz işinize bakın:)))Onlar pişince size seslenir:))







İşten geldiğimde saç kavurma yapmak için etleri içerisine koyduğum ve 15 dakikaya ayarladığım Airfryer ben domates ve biberleri doğrayana kadar etleri pişirmişti bile....




Saç Kavurma




400 gram minik doğranmış kuzu eti

2 adet domates

3 adet yeşil biber

1 adet kurusoğan

tuz,karabiber,kekik,kırmızı pul biber

2 adet bazlama ekmeği veya lavaş










Airfryer'i 200 derecede 17 dakikaya ayarlayıp 15. dakikada sepetin içerisine etleri ilave edin.Domateslerin kabuğunu soyup yemeklik doğrayın ,biberleride minik minik doğrayın ve süre 6 dakikaya düştüğünde sepeti sallayın ve biber ve domatesleri etlere ilave edin.Pişirme işlemi bittiğinde baharatları ilave edin ve sepeti sallayın.Sepeti kaldırdığınızda domates ve etin suyunun alt haznede birktiğini göreceksiniz işte arzu ederseniz o su ile bazlama ekmeklerinizi ıslatın ve kavurmayı ekmeğin içine koyun.Kuru soğan ve acı biber ile birlikte bekletmeden servise sunun.









not:Airfryer yoksa aynı işlemi saçta veya teflon tavada pişirme süresini 10 dakika arttırarak yapabilirsiniz.

Devamını oku ...

20 Eylül 2011 Salı

Brownie Kurabiye




Daha evvel farklı tarifler ile çokça yaptığım brownie kurabiyeyi bu sefer 5. blog yazarları buluşmasında yediğim çok beğendiğim Tümayın Mutfağın'dan denedim.İçindeki bol kakao ve batırılan süt ile yiyenlerin içinden çikolata çıkıyor sanki dediği çok lezzetli bir kurabiye...






Brownie Kurabiye
(45 adet kurabiye)


1 adet margarin (250 gram,oda sıcaklığında) ,2 adet yumurta ,1 çay bardağı sıvıyağ, 2 kahve fincanı toz şeker ,50 gram kakao(1 paket),1 paket vanilya ,1 paket kabartma tozu ,Aldığı kadar un

Şerbeti için;

1 su bardağı süt ,1 su bardağı toz şeker


Kurabiye için gerekli olan tüm malzemeleri genişçe bir yoğurma kabına koyup karıştırın.
Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar un ilave ederek yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelince yağlanmış fırın tepsisine yuvarlayarak dizin. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar çatlayana kadar pişirin. Şerbet için süt ve şekeri ayrı bir kapta karıştırın. Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak eritin. (en zor kısmı bu işlem :))Kesinlikle ateşe koymayın. Pişen kurabiyeleri sıcakken soğuk süt şerbetine batırın ve bir saklama kabına dizin.
Kalan şerbetinizi de kurabiyelerin üzerine dökün. Ilınınca servis yapın.

Bu şekilde saklama kabı ile buzdolabına kaldırıp saklayabilirsiniz.



Afiyet Olsun....

Devamını oku ...

15 Eylül 2011 Perşembe

Beşamel Soslu Tavuklu Karnıyarık



Buradaki tarifimi aslında beşamel soslu olarak denemek istediğimi yazmıştım.Kısmet markette görüp heyecan ile torbaya doldurduğum bu bodik patlıcanlaraymış....Keşke bu mini patlıcanları daha sık bulabilsem bir patlıcansever olarak resmen aşık oldum bu bodiklere:)






Beşamel Soslu Tavuklu Karnıyarık


10 adet minik patlıcan

Kızartmak için 1,5 su bardağı sıvıyağ

500 gram tavuk göğsü

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet kurusoğan

1 diş sarmısak

3 adet yeşil,1 adet kırmızı biber(ben iglo tatlı biber kullandım,3 renkli)

1 çay kaşığı tuz,yarım çay kaşığı karabiber,kaşığın ucuyla köri


Beşamel Sos;

1,5 su bardağı süt

yarım çorba kaşığı tereyağ

1 çorba kaşığı un

yarım çay kaşığı tuz,biraz muskat cevizi rendesi

Üzeri için ,kaşar peyniri rendesi

Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda yaklaşık yarım saat bekletelim.İyice kuruladıktan sonra iyice kızmış olan yağda her tarafını iyice kızartalım.

İç harç için yemeklik doğranmış soğanları sıvyağda pembeleşene kadar kavuralım.Rendelenmiş sarmısak ve küçük küpler halindeki tavuk etlerini ,ince doğranmış biberleri ve baharatları ilave edip arada karıştırarak pişirin.Zaten tavuklar minik olduğu için kolayca pişecektir.


Beşamel sos için tereyağı eritip unu ilave edelim ve un pembeleşene kadar kavuralım.İyice çırparak sütüde içine ilave edip muhallebi kıvamına geldiğinde tuz ve muskat rendesini ilave edelim.


Fırın kabına patlıcanları alıp ortalarına çizik atıp açalım.Tuz ve karabiber ile tatlandırıp tavuklu iç harcı arasına paylaştıralım.Üzerine beşamel sos ve kaşar rendesi serpip 200 derece ısılı fırında 10 dakika fırınlayalım.



Afiyet Olsun...
Devamını oku ...

12 Eylül 2011 Pazartesi

Tavuklu Kolay Keşkek

Keşkeği ilk defa 20 yaşımda Antalya da gittiğim bir düğünde yemiştim.Açıkçası hiçte sevmemiştim ve senelerdir ıyy keşkekmi hiç sevmem derdim.

Evdeki fazlaca miktardaki buğday ile ne yapsam derken keşkeği evde denemeye karar verdim kötü olursa güvercinlere verecektim:) ama ne tarif bilirim ne yapılışını.Ogün düğünde dinlediğim kulaktan dolma bilgiler ile evde ve çok daha pratiğini denedim geçen haftalarda ve gerçekten tadı ummadığım kadar çok hoşumuza gitti.


Deneyeceklerin ellerine sağlık...
Tavuklu Kolay Keşkek

1,5 su bardağı buğday
5 adet kemikli tavuk pirzola(derisiz)
1 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı su
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Buğdayı 3 su bardağı ılık su ilavesi ile 1 gece suda bekletelim.Ertesi gün Buğday ve tavuğu düdüklü tencereye alıp üzerine 6 su bardağı su ilave edelim ve yaklaşık yarım saat pişirelim.

Düdüklümüzü açıp kontrol edelim ve buğdaylar iyice dağılmışsa keşkeği uygun bir kaba alıp önce tavuğun kemiklerini çıkaralım.Daha sonra tavuk ve buğdayları büyük bir kaşık sırtı yardımıyla iyice ezelim. Tereyağını eritip içine pul biber ilave edelim ve yağ kaynamaya başladığında keşkeğin üzerine dökelim bekletmeden servise sunalım.

Afiyet Olsun....

Not:Ben tencerede kalan buğdayları süzdürüp servise aldım.Siz daha sulu ve bulamaç gibi bir kıvam isterseniz tencerede kalacak olan yoğun suyuda içine karıştırabilirsiniz.




Devamını oku ...

8 Eylül 2011 Perşembe

Domatesli Kaşarlı Pilav



Bizim evde pilav ve makarna çok sık pişmez.Akşam yemeklerini bir kaç çeşit hazırladığım için pilav ve makarnaya ya yer kalmaz yada tercih edilmez.Ama iç pilav ve domatesli pilavın yeri ayrıdır.Yaptığım beşamel soslu tavuklu karnıyarığın yanına (tarifi gelecek) domatesli pilav pişirdim ve hazır fırın çalışıyorken arasına ve üzerine kaşar peyniri serpip fırınladım.Daha evvelde bir kaç kez denediğim bu şekildeki pilav bence en çok domatesliye yakıştı.





Domatesli Kaşarlı Pilav

1 yemek kaşığı tereyağı(tepeleme)
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı pirinç (gönen baldo kullandım)
4 adet domates
3 su bardağı su(veya et suyu)
1 adet et bulyon**(tercih etmeyenler kullanmayabilir)
1 tatlı kaşığı tuz,2 adet kesme şeker
100 gram kaşar peyniri rendesi







Pirinçlerimizi yaklaşık 20 dakika ılık ve tuzlu suda bekletip süzüyoruz.Pilav tenceresine yağları alıp eridiğinde pirinç,tuz ve şekeri ilave edip pirinçler şeffaflaşana kadar çok karıştırmadan kavuruyoruz.Bu sırada domateslerin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğruyoruz ve şeffaflaşmaya başlayan pirincin üzerine domatesleri ekliyoruz.Domatesler iyice eriyene kadar arada karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.Suyunu ve bulyonu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.Suyunu çektiğinde kapakla tencere arasına her zamanki gibi kağıt havlu koyarak 5-10 dakika pilavımızı dinlendiriyoruz.

Fırın kaplarının yarısına dinlenen pilavdan bir kaç kaşık koyup ortasına kaşar rendesi serpip üzerine tekrar bir kaç kaşık pilav koyuyoruz.(yani kaşar hem ortada hem üzerinde olacak)En üstede kaşar peyniri rendesini serpip 200 derece ön ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyet Olsun...


Yöntem 2:Dilerseniz domatesli pilav için kabuklarını soyduğunuz domatesleri rondodan geçirin,erittiğiniz yağlara önce domatesi alıp suyunu çekene kadar pişirin.Daha sonra pirinçleri koyun ve kavurmaya devam edin.Pirinçler şeffaflaştığında suyunu koyun.Ben tam mevsimindeyken domatesin tadını iyice almak istediğim için yazın bu yöntemi kullanmıyorum.




Devamını oku ...

6 Eylül 2011 Salı

Yalancı Profiterol

Profiterol'ün o kadar çok yalancısı varki bu hangisi diyebilirsiniz,bu etimekli olanı efendim:)Bitmek tükenmek bilmeyen profiterol aşkımız o hamur toplarını pişirmeye çoğu zaman vaktimiz yada enerjimiz olmadığında bizi bu yollara sevk ediyor malesef:)

Siz tadını benzetirmisiniz bilmem yiyen 8 kişiden 6 sı evet çok benziyor ,2 si ise ne alakası var canım sen bize gerçek profiterol yapsana dedi :)


Yalancı Profiterol

1 litre süt
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya

3/2 paket tuzsuz etimek

Üzeri İçin;
1 paket dr outker çikolata sos

500 ml süt

Tenceremize süt,un ve şekeri koyup sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim.Göz göz olmaya başladığında yağ ve vanilyayı ilave edelim.Pişen muhallebiyi bir iki dakika mikser ile çırpalım.Muhallebi tenceresinin içine 5-6 parçaya böldüğümüz etimekleri koyup kaşıkla iyice karıştırıp kaselere pay edelim.


Çikolata sosunu süt ile pişirelim ve kabuk tutmaması için ılınana kadar arada karıştıralım.Kaselerimizin üzerine çikolata sosunuda pay edip dolapta en az 4 saat beklettikten sonra servise sunalım.


Afiyet Olsun....
Devamını oku ...